Biografie (NL)

DOWNLOAD BIO

Marije Toenink

Cello

Marije Toenink ( 1982 ) begon op 9-jarige leeftijd met cellolessen bij Mechteld Lindeboom. Tussen 2000 en 2004 studeerde zij aan het Conservatorium Enschede bij Paul Uyterlinde. Haar Bachelor examen sloot zij af met een 9. In 2002 studeerde zij in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma enkele maanden bij Stanislav Firlej in Lodz, Polen.

Van september 2004 tot februari 2005 studeerde Marije aan het Mozarteum in Salzburg.

Hier had zij les van Prof. Dankwart Gahl, Marcus Pouget (orkest studie) en Howard Penny

(barokcello).

In de periode 2005-2009 vervolgde zij haar studie aan de Folkwang Hochschule te Essen bij Prof. Alexander Hülshoff. Als bijvak studeerde zij barokcello bij Markus Möllenbeck. Deze studie sloot zij met een 1,2 zeer succesvol af.

De studie van Marije aan de Folkwanghochschule werd mede gefinancierd door een Cultuurbeurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Marije volgde masterclasses bij Colin Carr, Pascal Devoyon, Marcio Carneiro Reinhard Goebel en Jaap van Zweden. Verder nam zij in 2003 deel aan ‘Rencontres Musicales Internationales’ aan de Menuhin Academy. Hier volgde zij lessen bij Radu Aldulescu en Pablo de Naveran.

In de zomer van 2005 nam zij deel aan de masterclass ‘Kammermusik mit Midori’ tijdens het Schleswig Holstein Musikfestival. Hier voerde zij met o.a. Midori het pianokwartet KV 493 van W.A. Mozart en het pianotrio van Leon Kirchner uit.

Als soliste was zij in 2004 te horen tijdens de NJO Summeracademy met de Suite IV van J.S. Bach en in 2006 tijdens het festival ‘Celloherbst am Hellweg’. Hier speelde zij een celloconcert van L. Boccherini, begeleid door het Folkwang Ensemble o.l.v. Alexander Hülshoff.

Als kamermusicus is Marije vaak te horen in de meest uiteenlopende bezettingen en stijlperiodes. Van een concert met ‘Die zwölf Duisburger Cellisten’ tijdens het WDR Musikfest ’08, een cellokwartet MUT (2009) van Zeynep Gedizlioglu, uitgevoerd in de Musikhochschule Karlsruhe tot een concert als soliste met vocaal ensemble Exicon in het Orgelpark in Amsterdam.

Marije is lid van het ensemble ll Canto di Rame, Elleniah en Duo Bassa. Met deze ensembles is zij regelmatig te horen met werken uit de vroege barok tot composities die speciaal voor deze ensembles geschreven zijn.

Marije remplaceert bij verschillende orkesten zoals Orkest van het Oosten, Nederlands Philharmonisch Orkest, Noord Nederlands Orkest, Sinfonietta Aurora, Deutsch-Niederländische Kammerphilharmonie, Badische Staatskapelle Karlsruhe en Kammerorchester Pforzheim. In het seizoen 2007/2008 was zij praktikant bij de Stuttgarter Philharmoniker.

Marije speelt op een cello uit ca. 1840, Mittenwald zonder etiket. De aankoop van deze cello werd mogelijk gemaakt door een Cultuurbeurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Marije heeft een barokcello uit 2008 van Guust Francois in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

/Biografie (NL)/

DESIGNED BY: STORM-WEBDESIGN

MARIJE TOENINK © 20010 | DISCLAIMER

MARIJE TOENINK © 20010 | DISCLAIMER

MARIJE TOENINK © 20010 | DISCLAIMER

MARIJE TOENINK © 20010 | DISCLAIMER